1. Először is készítsük el a kovászt. Morzsoljuk az élesztőt egy tálba, keverjük össze a cukorral, majd öntsük hozzá a langyos tejet, fedjük le, és várjuk meg, amíg felfut.
2. Közben készítsük el a tésztát. Az átszitált liszthez adjuk hozzá a csipet sót, a cukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a langyos tejet és a citromhéjat.
3. Adjuk hozzá a kovászt a keverékhez.
4. Készítsünk konyhai robotgépben vagy kézzel tökéletesen sima és rugalmas tésztát. Ez legalább 10 percet vesz igénybe. A kész tészta legyen gyönyörűen sima.
5. Takarjuk le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk kelni. 2 órán át meleg helyen, vagy 8-24 órán át a hűtőben. Ha a hűtést választjuk, akkor a tésztát idő előtt vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk 2-3 órán át kelni.
Fánk forma:
6. Tekerjük ki a tésztát kb. 0,5 cm magas lapra, és vágjunk belőle köröket. Minden kör közepén vágjunk ki egy kis kört.
7. Fedjük le a fánkokat, és hagyjuk kelni további 2 órán át.
Sütés:
8. A fánkokat a legjobb mélyebb wokban megsütni, vagy használjunk magasabb és szélesebb edényt. Öntsünk bele annyi olajat, hogy a fánkok úszni tudjanak, és közepes lángon melegítsük fel az olajat. Süssük a fánkokat addig, amíg az olaj teljesen felforrósodik: teszteljük egy tésztadarabbal. Győződjünk meg róla, hogy az olaj nem túl forró.
9. A fánkokat a felső oldalukkal előre tegyük az olajba. Süssük körülbelül 2 percig, majd fordítsuk meg a fánkokat. A másik oldalukat is süssük további 2 percig.
10. Tegyük a kész fánkokat papírtörlőre, hogy lecsöpögjön az olaj.
Málnamáz:
11. Tegyük a málnát egy lábasba, és öntsük le egy kevés vízzel, körülbelül 2-3 evőkanálnyi megteszi. Adjuk hozzá a citromlevet, és hagyjuk a málnát rövid ideig forrni.
12. Ha a málna megfőtt, turmixoljuk sima pürévé, és szűrjük át egy szitán, hogy megszabaduljunk a szemektől.
13. A végső feltéthez keverjük össze a finomra őrölt cukrot a málnapürével.
Befejezés:
14. Mártsuk a fánkok tetejét az elkészített mázba, és azonnal díszítsük tetszés szerint, mielőtt megszáradna. A mi fánkjainkon pisztácia, szárított málna, ehető virágok, mini mályvacukor, fehér ganache és tojásfehérje máz található.
15. Tároljuk a fánkokat egy zárható edényben. 3 napig maradnak puhák.
A tésztából 20 fánkot készítettünk, a kiszúró 5 cm átmérőjű volt.
A fánkokat meg is lehet tölteni. Amennyiben málnás tölteléket választunk, kövessük ugyanazt az eljárást, mint a mázzal, de a püré főzésénél használjunk zselét. Ezután szúrjuk át a fánkokat két ellentétes helyen, és töltsük meg egy keskeny heggyel ellátott zacskóval.
A mázat olyan sűrűre készíthetjük, amilyen sűrűre csak szeretnénk. Minél több cukrot adsz hozzá, annál sűrűbb lesz.
Mit használjunk a díszítéshez? Szórjunk a fánkokra, amit csak szeretnénk. Ez lehet különböző diófélék, bármilyen fagyasztva szárított gyümölcs - zúzott vagy őrölt -, szárított ehető virágok, klasszikus cukros díszítés, különböző csokoládédarabok (pl. forgács, csokoládérizs, apróra vágott csokoládé), vagy olvasztott csokoládé vagy tojásfehérje máz.