Black Friday | Akár 50% kedvezmény több mint 40 000 termékre →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Cukkini édesen és sósan: 2 könnyű és gyors recept

Ments el két új receptet, ami épp jól jön a cukkini-szezonban! Elkészítésük gyors és egyáltalán nem bonyolult. Fedezd fel sós galette, valamint krémes sütemény receptünket az alábbiakban!

Cukkini galette citrommal és mascarponéval

A cukkinis galette remek választás egy különleges reggelihez, egy egyszerű nyári vacsorához és gyors ételként is az uzsonnás dobozodba vagy egy piknikre. Melegen, frissen a sütőből kivéve is fogyasztható, de hűtőből kivéve is, amikor kellemesen felfrissít. Tökéletes kiegészítője lehet bármilyen partinak vagy baráti összejövetelnek, ráadásul az asztalon is jól mutat. Önmagában, de zöldségsalátával, pácolt sonkával vagy köretként, például húsok vagy grillezett sajtok mellé is ajánlott.


Tipp: Hagyományosan mind a sós, mind az édes galetteket pitetésztából készítik, de leveles tésztával is nagyon finom, amit ha boltban veszel, megkönnyítheted a dolgodat.

A töltelékben lévő mascarponét helyettesítheted kevésbé zsíros ricottával vagy krémsajttal is. A cukkini akkor a legalkalmasabb a galette sütéséhez, ha kicsi és vékony és nincs benne mag. Vágd nagyon vékony szeletekre, hogy a cukkini a tésztával egy időben jól átsüljön.

Hozzávalók:
  • 300 g leveles tészta vagy pitetészta (recept lejjebb),
  • 150 g mascarpone,
  • ½ citrom,
  • 2 kis cukkini,
  • só, fehér bors.

    Elkészítés:
    1. A mascarponét keverd össze a citromhéjjal és a citromlével, sózd, borsozd. A cukkinit vágd nagyon vékony szeletekre, amihez egy mandolin szeletelő tökéletes segítség.
    2. Nyújtsd ki a tésztát (használhatsz előre feltekert leveles tésztát is), és vágj ki tetszőleges méretű köröket belőle, pl. egy tányér alapján. Esetünkben egy 20 cm-es és egy 18 cm-es tányérnak megfelelően.
    3. A mascarponés tölteléket kend a körök közepére, a szélétől kb. 2 cm-re elhelyezve. A cukkini szeleteket két rétegben terítsd a mascarponéra, sózd meg, majd a tészta széleit hajtsd körbe befelé a cukkinire. A tészta széleit kend meg a felvert tojással, amit még sóval és szezámmaggal is megszórhatsz.
    4. 175 °C-ra előmelegített sütőben süsd, amíg a gallettek széle aranybarnára sül, kb. 15-25 perc alatt.

  • Hogyan készíts pitetésztát?

    Szükséged lesz:
  • 200 g sima lisztre,
  • 110 g hideg vajra,
  • 1 tojássárgájára,
  • 1 evőkanál hideg vízre,
  • egy csipet sóra.

    Elkészítés:
    1. A lisztet és a sót keverd a vajjal morzsásra, add hozzá a tojássárgáját és a vizet és készíts tömör tésztát belőle.
    2. Gyorsan dolgozz, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan.
    3. Csomagold a tésztát fóliába és tedd hűtőbe legalább egy órára, de akár másnapig is benne hagyhatod. Kinyújtás előtt rövid ideig hagyd meglazulni, de csak annyira, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele, mert még kinyújtáskor is kellően hidegnek kell lennie.

    Nehézségi szint: könnyű
    Idő: max. 1 óra
    Adagok száma: 3 kisebb galette
  • Cukkinis torta csokoládékrémmel

    A cukkini annyira sokoldalú, hogy édes süteményekhez is remekül használható, például ennél a tortánál, amiben kellemes puhaságot kölcsönöz a tésztának. Az amúgy is finom cukkinitortát a csokikrémmel fényűző desszertté emeltük, és ha friss gyümölcsökkel díszítjük, a sütemény igazán mutatós is lesz.

    A tésztához:
  • 80 g lágy vaj,
  • 120 g nádcukor,
  • 1 tojás,
  • 250 g sima liszt,
  • 50 g kakaó,
  • 2 teáskanál vanília kivonat,
  • 1 teáskanál őrölt kávé,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • csipet só,
  • 2 bögre reszelt cukkini (ez kb. 1 közepes, 300-350 g-os cukkini).

    A krémhez szükséged lesz:
  • 200 ml tejszínre (30%),
  • 160 g csokoládéra (min. 45%),
  • 200 g mascarponéra.

    A befejezéshez és díszítéshez:
    Friss gyümölcsök, ehető virágok stb. a saját fantáziád és ízlésed szerint.

    Elkészítés:
    1. Verd habosra a vajat a cukorral, egy idő után add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot.
    2. Keverd össze a lisztet a kakaóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és egy csipet sóval, majd ezt a poros keveréket keverd a habosra vert habhoz. Végül add hozzá a reszelt cukkinit, a levével együtt is, ha nem folyt ki túlságosan. Óvatosan keverd össze és terítsd a tésztát egy sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott és liszttel megszórt tepsibe. Előmelegített sütőben, 175 °C-on 20-30 percig süsd.

    A ganache krém elkészítése:
    1. Tedd a tejszínt egy lábasba és alacsony hőfokon melegítsd fel. Amikor az első buborékok megjelennek, vedd le a tűzről és tedd bele az apróra vágott csokoládét.
    2. Amint a csokoládé megolvadt, keverd össze alaposan, hogy szép sima állagú legyen.
    3. Fedd le fóliával, amit tegyél közvetlenül a csokoládé tetejére és miután kihűlt, tedd a hűtőbe néhány órára, ideális esetben egy egész éjszakára, hogy jól megszilárduljon.
    4. Végül a kihűlt krémet keverd össze a mascarponéval, majd az egészet kend a megsült cukkinis tészára és díszítsd tetszés szerint.

    Nehézség szint: könnyű
    Idő: max. 1 óra + hűtési idő
    Adagok száma: kb. 12 kis tortaszelet