A cukkini annyira sokoldalú, hogy édes süteményekhez is remekül használható, például ennél a tortánál, amiben kellemes puhaságot kölcsönöz a tésztának. Az amúgy is finom cukkinitortát a csokikrémmel fényűző desszertté emeltük, és ha friss gyümölcsökkel díszítjük, a sütemény igazán mutatós is lesz.
A tésztához:
80 g lágy vaj,
120 g nádcukor,
1 tojás,
250 g sima liszt,
50 g kakaó,
2 teáskanál vanília kivonat,
1 teáskanál őrölt kávé,
2 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
csipet só,
2 bögre reszelt cukkini (ez kb. 1 közepes, 300-350 g-os cukkini).
A krémhez szükséged lesz:200 ml tejszínre (30%),
160 g csokoládéra (min. 45%),
200 g mascarponéra.
A befejezéshez és díszítéshez:
Friss gyümölcsök, ehető virágok stb. a saját fantáziád és ízlésed szerint.
Elkészítés:
1. Verd habosra a vajat a cukorral, egy idő után add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot.
2. Keverd össze a lisztet a kakaóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és egy csipet sóval, majd ezt a poros keveréket keverd a habosra vert habhoz. Végül add hozzá a reszelt cukkinit, a levével együtt is, ha nem folyt ki túlságosan. Óvatosan keverd össze és terítsd a tésztát egy sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott és liszttel megszórt tepsibe. Előmelegített sütőben, 175 °C-on 20-30 percig süsd.
A ganache krém elkészítése:
1. Tedd a tejszínt egy lábasba és alacsony hőfokon melegítsd fel. Amikor az első buborékok megjelennek, vedd le a tűzről és tedd bele az apróra vágott csokoládét.
2. Amint a csokoládé megolvadt, keverd össze alaposan, hogy szép sima állagú legyen.
3. Fedd le fóliával, amit tegyél közvetlenül a csokoládé tetejére és miután kihűlt, tedd a hűtőbe néhány órára, ideális esetben egy egész éjszakára, hogy jól megszilárduljon.
4. Végül a kihűlt krémet keverd össze a mascarponéval, majd az egészet kend a megsült cukkinis tészára és díszítsd tetszés szerint.
Nehézség szint: könnyű
Idő: max. 1 óra + hűtési idő
Adagok száma: kb. 12 kis tortaszelet