15% kedvezmény a SZEPTEMBER15 kóddal | Már csak éjfélig →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Menta, citromfű és levendula szörp receptek koktélokhoz és limonádékhoz

A gyógynövényszörpök a koktélok ízesítéséhez is alkalmasak, nyáron pedig friss, hűsítő limonádéként is jólesnek. Készíts most szörpöket velünk, élvezd a finom ízeket, és takaríts meg jó pár forintot!

Mentaszörp

  • 250 ml víz
  • 250 g cukor
  • 1 bögre friss mentalevél (vagy 1/2 bögre szárított)
  • 1 kanál friss citromlé
Elkészítés:
  1. Forrald fel a vizet és a cukrot, amíg a cukor fel nem oldódik.
  2. Add hozzá a mentaleveleket és a citromlevet, majd 10 percig párold.
  3. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni a keveréket, majd szűrd át egy finom szitán vagy szöveten, és öntsd át egy tiszta pohárba. Hűtőszekrényben tárolandó.

Hogyan használd a mentaszörpöt?

  • Limonádék: Friss ízt ad a házi limonádéknak.
  • Koktélok: Mojitohoz és egyéb nyári koktélokhoz is alkalmas.
  • Teák: Az extra mentás íz érdekében hozzáadhatod a jeges és a meleg teához is.
  • Desszertek: Házi fagyiba és jégkásába is tökéletes. Gyümölcssalátákhoz használd édesítőszerként és ízesítőként. A frissítő ízért natúr joghurthoz és túróhoz is hozzáadhatod.
  • Reggeli: A palacsintára vagy a gofrira a hagyományos szirup helyett önts szörpöt. Használd zabpehely vagy müzli édesítőszereként.
  • Sütés: Add hozzá a tésztához, vagy szirupként használd a már kész süteményeken és tortákon.

A mentaszörp egyéb alternatívái

  • Citrom vagy lime héj: Friss, citrusos hatást ad.
  • Narancshéj: Édesebb citrus ízt ad a szörpnek.
  • Fűszernövények: A bazsalikom enyhén fűszeres ízt ad. A kakukkfű földes és aromás, a rozmaring pedig enyhén gyantás ízt ad a neki.
  • Fűszerek:A gyömbér fűszeres és friss hatású.

Levendulaszörp

Szükséged lesz:
  • 250 ml víz
  • 250 g cukor
  • 2 kanál szárított levendulavirág (vagy 4 kanál friss)
  • 1 kanál friss citromlé
Elkészítés:
  1. Forrald fel a vizet és a cukrot, amíg a cukor fel nem oldódik.
  2. Add hozzá a levendulavirágot és a citromlevet, majd forrald 10 percig.
  3. Vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, majd szűrd át egy finom szitán vagy szöveten, és öntsd át tiszta pohárba. Hűtőszekrényben tárolandó.

Citromfűszörp vaníliával

  • 250 ml víz
  • 250 g cukor
  • 1 bögre friss citromfű levél (vagy 1/2 bögre szárított)
  • 1 kanál friss citromlé
  • 1/2 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vaníliakivonat (opcionális az extra ízért)
Elkészítés:
  1. Forrald fel a vizet és a cukrot, amíg a cukor fel nem oldódik.
  2. Add hozzá a citromfű leveleket, a citromlevet és a vaníliát, majd párold 10 percig.
  3. Vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, majd szűrd át egy finom szitán vagy szöveten, és öntsd át tiszta pohárba. Hűtőszekrényben tárolandó.