Sokan már több héttel karácsony előtt megsütik az aprósüteményeket, hogy felkészültek legyenek az év legszebb ünnepére. Az aprósütik megfelelő tárolása fontos szerepet játszik a frissességük, az állaguk és az ízük megőrzésében.
A különböző sütitípusok különböző tárolási módokat igényelnek. Ez csupán egy apró részlet, és gyakran nem figyelünk eléggé arra, hogy milyen dobozba tesszük őket. A sütik minőségét ugyanis az is befolyásolja.
Ebben az útmutatóban eláruljuk, hogyan kerüld el a hibákat, és hogyan tárold a karácsonyi aprósüteményeket a lehető legjobb minőségben.
Azoknak az aprósütiknek, amiknek megpuhulásra van szükségük, jót tesz a levegő páratartalma. Ezért őket papírszalvétával kibélelt papírdobozba tedd.
Ez például ideális a mézeskalácsok és a már megtöltött linzerek tárolásához. A mézeskalácsot egy kerámia dobozban is tárolhatod.
Az aprósüteményeket hűvös és sötét szobában, vagy az erkélyen tárold. Vigyázz azonban a hőmérséklet-ingadozásra, az nem jó nekik.
Ezzel szemben a habcsók és a kókuszos puffancs száraz helyen, papírzacskóban tárolandó.
Tipp: Ha az utolsó pillanatban sütsz, a mézeskalácsok puhasága érdekében tegyél melléjük egy félbevágott almát is a dobozba! De úgy, hogy ne érjen hozzá a sütikhez.
A nedvesség- és hőmérsékletváltozásra érzékenyebb aprósüteményeket fém-, vagy szalvétával bélelt műanyag dobozban érdemes tárolni.
A kekszeket és a törékenyebb fajtákat, valamint a töltet nélküli linzereket tárold fémdobozokban, és helyezd sötét, hűvös helyre – például az előszobába vagy a kamrába. Így ropogósak maradnak.
A vajas krémmel töltött aprósütiket hűtőben, műanyag dobozban, tökéletesen lezárva tárold, hogy ne nedvesedjenek meg és ne szívják magukba a többi élelmiszer szagát.
Tipp: Tárolás előtt hagyd a sütiket teljesen kihűlni, hogy ne nedvesedjenek át és ne veszítsék el az állagukat.A sütés nélküli aprósütik gyakran érzékenyebbek a tárolásra, mert tartalmazhatnak nyersanyagokat, krémeket és más nedves összetevőket is. Ezért érdemes őket alufóliával bélelt légmentesen záródó dobozban tárolni.
A legjobb a hűtőben való tárolás. A sütés nélküli aprósütemények általában rövidebb eltarthatósággal rendelkeznek. Póbáld meg néhány napon vagy egy héten belül elfogyasztani őket a felhasznált összetevőktől függően.
Ez a tárolási mód jól alkalmazható például szárított gyümölcsből készült golyókhoz és csoki trüffelhez is.
Tipp: Néhány csepp alkohol elősegíti a tartósítást és hosszabb eltarthatóságot biztosít a sütés nélküli aprósütik számára.
Száraz aprósütik: Helyes tárolás esetén akár egy hónapot is kibírnak.
Töltött vagy krémes aprósütik: Hűtőben 3–7 napig őrzik meg frissességüket.
Fagyasztott aprósütik: Fagyasztóban 6 hónapig őrzik meg a minőségüket.
Ha lakásban, túl meleg környezetben tartjuk a sütiket, azok gyorsan megromolhatnak, ezért fontos, hogy a tároláshoz hűvös helyet találjunk. A nem megfelelően lezárt dobozok is ahhoz vezetnek, hogy az aprósüti megkeményedik és elveszti puhaságát. Ha pedig különböző aromájú fajtákat tárolsz együtt, fennáll az aromák és ízek összekeveredésének veszélye. Ezért minden típushoz más dobozt vagy edényt használj.