A Līgo és a Jāņi hagyományokban gazdag fesztiválok, ahol a legnyilvánvalóbbak az ősi lettek által kifejlesztett és a mai napig fennmaradt szokások. Tüzet gyújtanak, páfrányt keresnek, népdalokat énekelnek és jászsági sajtot készítenek.
Hagyományokból nincs hiány, ezért ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb dolgokat, amikre ügyelned kell felkészülés közben.
A Līgó fesztiválon a lettek visszatérnek az ősi értékekhez, amiket hagyományosan őseink használtak. Ez egy olyan fesztivál, ahol a lettek nemcsak a természetet élvezik, hanem természetes színeket és anyagokat használnak az asztal díszítésére és az ünnepi hangulat megteremtésére.
A nyári napfordulón nem nélkülözhetik a nagymama hozományládájából örökölt hagyományos vászon terítőt. Azonban ha nincs asztalterítő otthon, még mindig nincs késő készíteni egyet.
Az élénkebb ünnepléshez földszínű gyertyatartókat és hozzá illő gyertyákat helyezhetsz az ünnepi asztalra, amelyek lángja a szúnyogok elriasztására is szolgál.
A jászsági gyógynövények gyógyító és varázslatos erejükről ismertek, ezért mindenképpen díszítsd az asztalt egy természetes színű agyag- vagy kerámia vázával.
A nyári napforduló Szentivánéji sajtjának hosszú története van. Kerek formája és sárga színe miatt úgy gondolják, hogy a Napot szimbolizálja. Különösen értékes, ha hiteles recept alapján készül.
Egyszerű receptet készítettünk, így meglepheted vendégeid egy házi készítésű sajttal.
Amire szükséged lesz:
1. Melegítsük fel a tejet 80 fokra. Kis lángon, óvatosan kevergetve kezdjük el hozzáadni a forró tejhez a túrót. Addig keverjük, amíg a savó el nem kezd elválni.
2. Vegyünk egy vízzel megnedvesített sajtokhoz való pamutvászont, és helyezzük egy szitába vagy lyukba. Miután a savó elvált, öntsük az egész masszát a sajtkendőbe, és öntsük le a savót.
3. A forró túrót tegyük egy lábasba a felvert tojásokkal, amikhez hozzáadtuk a köménymagot és a sót. Adjuk hozzá a vajat a keverékhez. Folyamatosan keverjük, amíg a keverék az edény oldalához nem tapad.
4. Amikor a keverék elkészült, öntsük a lábas tartalmát az előkészített edényekbe. Hagyjuk a sajtot szobahőmérsékleten kihűlni. Miután kihűlt, tegyük a hűtőszekrénybe legalább 1 órára (vagy lehetőleg 1 éjszakára).
5. A sajtot szeletekre vágjuk, és sajttálon tálaljuk.
Ezt az ünnepséget nem lehet elképzelni fa elemek nélkül - tölgyből, bambuszból vagy más fából készült tálakkal, előételes tányérokkal és fűszertartókkal egészítheted ki az asztalt. Az asztalra természetes motívumokat, például ribizli füvet idéző virágokkal díszített szalvétákat is tehetsz, így a különleges hangulat garantált lesz.
Mindig is azt mondták, hogy a sör a Līgo fesztiválon a jó termést szimbolizálja, így a hagyományos jászsági sajt mellett egy igazi Līgo ünnepség nem nélkülözheti a söröskorsókat.