Végre beléptünk a színes őszi napokba, amikor a betakarítások után élvezhetjük munkák gyümölcsét, a borszezont.
Készen állsz velünk ünnepelni? Íme néhány tipp, hogy a lehető legjobban élvezhesd ezt az időszakot!
A bor sokkal több, mint a kiválóan feldolgozott szőlő, amit világszerte élveznek az ínyencek - a napról, a földről, a borászról és a hagyományokról szól. A bor egy élmény!
A bort különleges gondossággal kell ápolni, az első pillanattól kezdve: a palack kiválasztásától és a töltéstől egészen az utolsó cseppig. Azonban ahhoz, hogy igazán élvezhessük, tudnunk kell eg-két dolgot a boretikettről:
Ha van otthon egy palack régebbi bor (különösen, ha vörösborról van szó), akkor érdemes először " kiszellőztetni" vagy dekantálni, mielőtt tálalnánk. Ez a folyamat eltávolítja az esetleges üledéket, és lehetővé teszi, hogy a bor lélegezni tudjon.
Hogyan járjunk el a dekantálással? Töltsük a bort a dekantálóba vagy az üvegboros dekantálóba, hagyjuk, hogy a bor végigfolyjon a pohár felületén, és néhányszor megforgatjuk. Ezután várjunk 10-30 percet. Minél tovább hagyjuk a bort a dekantálóban, annál több aroma szabadul fel.
TIPP: A vörösborokkal ellentétben a legtöbb fehérbort nem kell levegőztetni, ezért általában csak az idősebb fehérborokat dekantáljuk.