Miért nagyszerű étel a galette? Mert szezonális! Kicsit módosítjuk a tölteléket, eldöntjük, hogy sós vagy édes változatot szeretnénk, és a szuper főétel vagy desszert nagyon gyorsan elkészül!
Az alábbiakban egy olyan tészta receptjét találod, amivel nagyon könnyen és szépen lehet dolgozni, és sütés közben ideálisan ropogós lesz. Négyféle változat - 2 sós és 2 édes - közül választhatsz.
Keverd össze a lisztet, a sót és a vajat, hogy morzsás keveréket kapj. Ezt a lépést végezheted kézzel, mixerrel vagy konyhai robotgéppel is. Add hozzá a vizet és a joghurtot, és gyúrd össze a tésztát. Tedd át a tésztát egy tiszta felületre, és oszd 4 egyenlő részre. Mindegyik részt formázd koronggá, csomagold átlátszó fóliába, és hagyd pihenni fél órát a hűtőszekrényben.
1. töltelék:
2. töltelék:
3. töltelék:
4. töltelék:
Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket.
Vágd a körtét vékony szeletekre. A meggyet csepegtesd le a kompótról, majd egy tálban keverd össze a cukorral, a keményítővel, a levével és a citromhéjjal. A paradicsomokat vágd félbe, a gombát pedig vágd vékony szeletekre.
A tésztát nyújtsd ki kör alakúra a sütőpapíron. Vastagsága ne legyen több fél centiméternél. Ne aggódj, ha nem tökéletesen szabályos a kör, hiszen a galettének rusztikus kinézetűnek kell lennie. A tésztára kend rá a lekvárt/mascarponét/fetát/bazsalikomos pestót, attól függően, hogy melyik galettet készíted el éppen, és a szélétől 2-3 centimétert hagyj üresen. A felszeletelt körtéket helyezd a lekvárra, és szórd meg apróra vágott dióval. A cseresznyét terítsd a mascarponéra. Rendezd el a felszeletelt koktélparadicsomokat a morzsolt fetán, a felszeletelt gombát pedig a pesto-n.
Hajtsd befelé, azaz kissé a töltelék fölé a tészta széleit, hogy az jellegzetes, félig zárt formát kapjon. A tészta szélét kend meg egy felvert tojással.
Tedd át egy tepsibe, és süsd kb. 40 percig, amíg a tészta szép aranyszínű nem lesz. Vedd ki a sütőből a gallettet, pihentesd 5 percig majd szeleteld fel, és tálald.
Jó étvágyat!