Black Friday | Akár 50% kedvezmény több mint 40 000 termékre →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Ajvár recept és 5 tipp, hogy mire használd

Lehet, hogy balkáni utazásaid során már találkoztál ezzel a zöldséges finomsággal. Az ajvár nemcsak finom és egészséges, hanem nagyon egyszerűen el is készíthető! Gyere, és készítsd el a saját kerti paprikáidból!
Az ajvár kiváló csemege húshoz és pirítóshoz.

Az ajvár kiváló csemege húshoz és pirítóshoz.

Mi is az az ajvár? A balkáni konyha kincse. Paprikából, cukkiniből és padlizsánból készül. Pékárukra kenve, szendvicsekhez, és mártogatósként szinte bármihez alkalmas a kekszektől a húsokig, de használható főzéshez is, hiszen jó ízt ad a krémleveseknek és a tésztaszószoknak. Felhasználási köre igazán széles.

Mire lesz szükséged az ajvár elkészítéséhez?

  • 5 – 6 vastag falú pirospaprika,
  • 1 kicsi vagy közepes padlizsán,
  • 1 kicsi vagy közepes cukkini,
  • 3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint többet is tehetsz bele),
  • 1 – 2 kanál borecet - az erősebb íz érdekében a borecetet balzsamecettel is helyettesítheted,
  • 1 teáskanál füstölt vagy édes paprika,
  • olaj,
  • só, bors,
  • őrölt chilli ízlés szerint

    Elkészítési szint: könnyű
    Idő: 1,5 óra
    Adag: 800 – 900 ml

  • 1

    1

    2

    2

    3

    3

    4

    4

    5

    5

    6

    6

    Hogyan készíts házi ajvárt? Elkészítés lépésről lépésre és egy szakács tippjei:

    1. Készítsd elő a zöldségeket. Mosd meg és tisztítsd meg őket. A paprikát vágd félbe, vagy nem túl apró darabokra, a magokat vedd ki, a cukkinit pedig vágd félbe vagy kockákra.
    2. Az apróra vágott cukkinit tedd egy tepsibe, a padlizsánt egészben hagyd meg, vagy vágd félbe.
    3. A tetejére tedd rá a paprikát. Tegyél bele mindent a tepsibe, és olajjal locsold meg, majd süsd 200°C-on kb. 40 – 60 percig, amíg a paprikán fekete hólyagok nem lesznek. Forrólevegős fritőzben is sütheted, 200°C-on kb. 15 – 20 percig. A paprika könnyebb hámozását is segíti, ha sütés után fóliával vagy zacskóval letakarod a zöldségeket, akár csak 10 percre.
    4. Sütés után a tepsit fóliával vagy zacskóval takard le egy időre. Ezután húzd le a paprika héját, jobb, ha még egy kicsit meleg. A cukkinit - ha az elején csak félbe vágtad - most a héjával együtt vágd fel darabokra, a padlizsán belsejét pedig kanalazd ki.
    5. Az így elkészített zöldségeket a kisült lével és a fokhagymagerezdekkel együtt tedd turmixgépbe, add hozzá az ecetet, a füstölt paprikát és turmixold össze, végül sózd és borsozd meg.
    6. A kész ajvárt tedd poharakba, a tetejét kend meg olajjal, amivel tovább megőrzi majd a tartósságát. Hűtőben tárold, vagy hagyományosan tartósíthatod is - ekkor nem kell a hűtőben tárolni (de közvetlen napfényben és hőségben sem ajánlott).

    Tipp: Üvegekben való tároláskor ügyelj arra, hogy tiszta, sterilizált és száraz üvegeket használj. Sterilizálhatod őket például a sütőben, ha egy vízzel ellátott tálcára helyezed és így „sütöd” őket pár percig.

    Ajvár tippek főzéshez és köretként

  • Fogyaszd az ajvárt húsok köreteként! Steakkel és fasírttal is nagyon finom.
  • Szereted a tésztát? Használj hozzá ajvárt, ami gyönyörű színt ad majd neki!
  • Használd mártogatósként! Keverd ki csípős, nem csípős és tejfölös változatban is. Azonnal három mártogatós lesz az asztalodon.
  • Macedóniában ajvárt szolgálnak fel reggelire. Önmagában péksüteményekkel, különféle tojásos omlettekkel, sült sajttal, szalonnával.
  • Az ajvárt grillezéskor is értékelni fogod. Nemcsak a húst, hanem a tofut és a különféle sajtokat is jól kiegészíti.