Az ajvár kiváló csemege húshoz és pirítóshoz.
Elkészítési szint: könnyű
Idő: 1,5 óra
Adag: 800 – 900 ml
1
2
3
4
5
6
1. Készítsd elő a zöldségeket. Mosd meg és tisztítsd meg őket. A paprikát vágd félbe, vagy nem túl apró darabokra, a magokat vedd ki, a cukkinit pedig vágd félbe vagy kockákra.
2. Az apróra vágott cukkinit tedd egy tepsibe, a padlizsánt egészben hagyd meg, vagy vágd félbe.
3. A tetejére tedd rá a paprikát. Tegyél bele mindent a tepsibe, és olajjal locsold meg, majd süsd 200°C-on kb. 40 – 60 percig, amíg a paprikán fekete hólyagok nem lesznek. Forrólevegős fritőzben is sütheted, 200°C-on kb. 15 – 20 percig. A paprika könnyebb hámozását is segíti, ha sütés után fóliával vagy zacskóval letakarod a zöldségeket, akár csak 10 percre.
4. Sütés után a tepsit fóliával vagy zacskóval takard le egy időre. Ezután húzd le a paprika héját, jobb, ha még egy kicsit meleg. A cukkinit - ha az elején csak félbe vágtad - most a héjával együtt vágd fel darabokra, a padlizsán belsejét pedig kanalazd ki.
5. Az így elkészített zöldségeket a kisült lével és a fokhagymagerezdekkel együtt tedd turmixgépbe, add hozzá az ecetet, a füstölt paprikát és turmixold össze, végül sózd és borsozd meg.
6. A kész ajvárt tedd poharakba, a tetejét kend meg olajjal, amivel tovább megőrzi majd a tartósságát. Hűtőben tárold, vagy hagyományosan tartósíthatod is - ekkor nem kell a hűtőben tárolni (de közvetlen napfényben és hőségben sem ajánlott).