Black Friday | Akár 50% kedvezmény több mint 40 000 termékre →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Bárány formájú túrós torta: Recept és dekor tippek

Szeretnél bárány formájú húsvéti tortát sütni, de túl száraznak találod a piskótatésztát? Készítsd el túrós tésztából! A túrónak és az olajnak köszönhetően garantáltan puha eredményt kapsz.

Ezúttal Katerina Jasek blogger receptjét hoztuk el néhány tippel együtt, amiknek segítségével a borítás és a díszítés is gyerekjáték lesz.

Hozzávalók

  • 250 g liszt
  • 250 g lágy túró
  • 100 g növényi olaj
  • 130 g nádcukor
  • 8 g sütőpor
  • 4 szobahőmérsékletű tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • egy nem vegyszerrel kezelt citrom héja
  • olvasztott vaj a forma megkenéséhez
  • zsemlemorzsa a tepsi bevonásához

Bonami tipp

A hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük, hogy a húsvéti torta tésztája ne alvadjon meg sütés közben. A túrót és a tojásokat legalább fél órával azelőtt vegyük ki a hűtőből, mielőtt nekiállnánk a tésztának.

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra - alsó és felső sütési funkcióval. A bárányos tortaformát alaposan kenjük ki olvasztott vajjal, és szórjuk tele zsemlemorzsával.

2. Válasszuk szét a tojásfehérjét és a tojássárgáját, és a tojásfehérjét verjük sűrű habbá.

3. Ezután a tojássárgáját tegyük egy konyhai robotgép táljába, és a cukorral együtt a K típusú tartozékkal verjük krémesre. Ezután adjuk hozzá az olajat és a túrót, és ismét verjük fel.

4. Adjuk hozzá a lisztes keveréket és a sütőport, a vaníliás cukrot vagy kivonatot, a finomra reszelt citromhéjat. Egy konyhai robotgéppel keverjük össze.

5. Végül óvatosan forgassuk bele a sűrű habbá felvert tojásfehérjét.

6. Ezután öntsük a tésztát a bárány tortaformába.

7. Süssük a sütőben 50 percig.

8. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük a tésztát. Ha a tészta rajta marad a fogpiszkálón, hagyjuk még 5-10 percig a sütőben. Ne süssük azonban túl sokáig, különben nem lesz puha.

9. Sütés után hagyjuk néhány percig hűlni, majd óvatosan fordítsuk ki a tepsiből egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

10. Porcukorral szórjuk meg, és díszítsük tetszés szerint.

Bonami tippek a túrós húsvéti torta díszítéséhez

  • Készítsünk a bárányra bevonatot vaníliás porcukorral vagy csokoládémázzal.
  • A szemeket szegfűszegvirággal vagy mandulaszeletekkel készítsük el.
  • Ne felejtsünk el egy menő masnit kötni a nyakába!
  • A bárány köré húsvéti tojásokat vagy ehető virágokat is tehetünk.

Bonami tipp a bárány sütőforma kiválasztásához

  • Válasszunk olyan anyagokból készült tortaformákat, amik jól vezetik a hőt. Válasszunk agyagkerámiából, fémből, kerámiából vagy üvegből készült darabok közül!
  • Vásárláskor győződjünk meg róla, hogy a tepsi stabil, ha orral lefelé helyezzük el.
  • Próbáljuk ki, hogy a sütőből való kivételkor vagy a tészta megdöntésekor egy kézzel kényelmesen meg tudjuk-e fogni a tortaformát.
  • A kétrészes bárány alakú sütőformák praktikusabbak, a tészta szépen felfújódik, és a báránynak formás háta lesz.

Bonami tippek a tökéletes kifordításhoz

  • A legfontosabb, hogy a formát alaposan kenjük ki, lehetőleg enyhén megszilárdult vajjal.
  • Különösen ügyeljünk az orr és a fülek kényes ráncaira.
  • Ezután szórjuk meg a formát liszttel vagy zsemlemorzsával, kókusszal vagy darált dióval.
  • Ne töltsük a húsvéti bárányformát csordultig, a tésztát a térfogat háromnegyedéig öntsük.
  • A bárányt mindig tökéletesen előmelegített, 150 fokos sütőben süssük meg.
  • Ügyeljünk arra, hogy sütés közben ne képződjön kéreg, és ne süssük túl a bárányt. A sütés vége előtt szúrjunk egy nyársat a tésztába. A sütemény akkor van kész, ha a tészta nem tapad a nyársra.
  • A megsült süteménynek rugalmasnak kell lennie. Ha megérintjük, nem szabad, hogy észrevehető horpadás keletkezzen rajta.
  • Ezután vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk néhány percig hűlni. Körülbelül 3 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy a bárányka kényelmesen ki tudjon fordulni.
  • Először fordítsuk ki a bárányt egy tányérra. Hagyjuk néhány percig hűlni, hogy megszilárduljon. Néhány perc múlva óvatosan állítsuk fel a végső pozíciójába.

Fotók: Kateřina Jašek