Kenjünk ki egy tortaformát vajjal, és hintsük be liszttel. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Egy konyhai robotgéppel verjük fel a tojásokat a cukorral világosra és habosra. Fokozatosan keverjük bele az olajat, végül a tejet. Alaposan dolgozzuk el.
Hámozzuk meg az almát, és reszeljük le egy finom reszelőn. Adjuk a reszelt almát a tojásos keverékhez.
Alaposan olajozd és béleld ki a formát! Viszont ne használj vajat, az könnyen megég a szélén. A sertészsír vagy más 100%-os zsír jobb választás. A liszt mellett kókusszal vagy dióval is megszórhatod a formát.
Egy másik tálban keverd össze az összes többi száraz hozzávalót. Végül dolgozd össze a száraz hozzávalókat a tojásos keverékkel, hogy sima tésztát kapj.
A tésztát öntsd az előkészített tortaformába, és helyezd az előmelegített sütőbe. Süsd a mézeskalácsos tortát 160 fokon körülbelül 40-45 percig.
Azt, hogy mikor van kész a torta, a ruganyos és szilárd állagáról tudod megállapítani. A sütés vége felé próbálj meg egy bambusznyársat szúrni a tortába. Amikor a torta elkészült, a nyársnak nem szabad nedvesnek lennie az alulsütött tésztától, és a tésztának nem szabad nyers liszt ízűnek lennie.
Felejtsd el a légkeveréses sütést! A tészta kiszáradna. A torta hagyományos sütést igényel felülről és alulról is.
Sütés után hagyd a tortát egy kicsit hűlni, majd fordítsd ki a formából!
A csokoládémázat vízfürdő fölött készítsd el. Tedd a csokit egy rozsdamentes tálban egy kis vízzel megtöltött edény fölé, és hagyd, hogy felolvadjon. Ezután keverd bele a tejszínt. Öntsd a mázat a tortára, és tálalás előtt hagyd megdermedni.
Ne hagyd teljesen kihűlni a tortát, mielőtt kiborítod, különben nem fogod tudni kivenni a formából. Körülbelül 3 percnek elegendőnek kell lennie. Ez ideális idő arra, hogy a tészta elengedje a forma oldalát.
Fotó: Kitchen Story