Black Friday | Akár 50% kedvezmény több mint 40 000 termékre →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Mit együnk az év első napján? Újévi lencse kicsit másképp

Nem tudod, mit főzz újévkor és már unod a hagyományos savanyú lencsét? Csavarj egyet a régi szokásokon! Ideje kipróbálni az újévi étel egzotikusabb változatát, ami egész évben gondoskodik a bőségről.

Készíts tejszínes lencsét gombával Kitchen Story receptje alapján, és inspirálódj tippjeinkből!

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 200 g gomba
  • 400 g főtt Beluga lencse
  • 400 g kókusztej
  • 2 marék friss spenót
  • citromlé
  • só, bors

Elkészítés

Hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágjuk apró kockákra.

Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben.

Először hagyjuk megpárolódni a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát.

A gombát felszeleteljük, hozzáadjuk a hagymákhoz és óvatosan megpároljuk. Adjuk hozzá a főtt lencsét, és öntsük fel kókusztejjel.

Fűszerezzük citromlével, sóval és borssal. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük bele a spenótleveleket.

Tálaljuk pirított bagettel.

Bonami tippek a beluga lencse főzéséhez

  • A beluga lencsét nem szükséges beáztatni.
  • Tegyük egy fazékba, és öntsük fel vízzel úgy, hogy a szintje éppen csak a lencse felett legyen.
  • Ha a főzés során a víz túl gyorsan elázik, adjunk hozzá annyi vizet, hogy a lencse éppen a felszín alatt maradjon.
  • Főzzük körülbelül 25 percig. A víznek forrásban kell lennie.
  • Ezután a lencsét más receptekhez is felhasználhatod.

Bonami tippek a barna lencse főzéséhez kuktában

A barna lencse főzése klasszikus edényben körülbelül egy órát vesz igénybe. Egy kukta segítségével pikk-pakk megleszel vele. Ezzel nemcsak időt, hanem pénzt is spórolhatsz. Hogyan kell csinálni?

  • A lencsét a kuktába öntjük, és a lencsére annyit vizet öntünk, hogy ellepje a lencsét. Fűszernövényeket is nyugodtan adhatsz hozzá.
  • Forraljuk fel, majd tekerjük közepes lángra és főzzük 15-20 percig.
  • Végül vedd le a tűzhelyről, és engedd ki a gőzt.

Mit (ne) együnk szilveszter napján?

  • A hagyományos újévi ételek közé tartozik a lencse, ami a bőség szimbóluma.
  • A lencsét tojással tálalhatjuk, ami viszont az új életet jelképezi.
  • Egyes háztartásokban a karácsonyi sütemény tésztájába egy borsószemet is belekevernek, hogy biztosítsák az elegendő pénzt. Aki megtalálja a borsót, az egész évben szerencsés lesz.
  • Azért, hogy az elkövetkező év gazdagságban teljen, az újévi menüben szívesen látnak kalóriadúsabb ételeket, például egy szelet sertéshúst, kolbászt vagy füstölt húst.
  • Amit viszont érdemes elkerülni újév napján, azok a szárnyasok, nehogy elszálljon a szerencséd.

Inspirálódj további tippjeinkből!

Fotó: Kitchen Story