Black Friday | Akár 50% kedvezmény több mint 40 000 termékre →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Isteni mézeskalács torta: Recept és hasznos tippek

Ahány ízlés, annyi féle mézeskalács variáció létezik - mi ezúttal egy olyan finomságra tettük le a voksunkat, amitől otthonod isteni alma- és csokoládéillatú lesz.

Próbáld ki Kitchen Story egyszerű receptjét, és inspirálódj praktikus tippjeinkből!

Hozzávalók a tésztához

  • 340 g nádcukor
  • 3 tojás
  • 150 ml napraforgóolaj
  • 350 ml tej
  • 1 alma
  • 450 g általános liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszer
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 tasak sütőpor
  • zsír a tepsi megkenéséhez
  • liszt a tepsi behintéséhez

Hozzávalók a mázhoz

  • 100 g étcsokoládé
  • 100 ml 30%-os tejszín

Kenjünk ki egy tortaformát vajjal, és hintsük be liszttel. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Egy konyhai robotgéppel verjük fel a tojásokat a cukorral világosra és habosra. Fokozatosan keverjük bele az olajat, végül a tejet. Alaposan dolgozzuk el.

Hámozzuk meg az almát, és reszeljük le egy finom reszelőn. Adjuk a reszelt almát a tojásos keverékhez.

Bonami tipp

Alaposan olajozd és béleld ki a formát! Viszont ne használj vajat, az könnyen megég a szélén. A sertészsír vagy más 100%-os zsír jobb választás. A liszt mellett kókusszal vagy dióval is megszórhatod a formát.

Egy másik tálban keverd össze az összes többi száraz hozzávalót. Végül dolgozd össze a száraz hozzávalókat a tojásos keverékkel, hogy sima tésztát kapj.

A tésztát öntsd az előkészített tortaformába, és helyezd az előmelegített sütőbe. Süsd a mézeskalácsos tortát 160 fokon körülbelül 40-45 percig.

Azt, hogy mikor van kész a torta, a ruganyos és szilárd állagáról tudod megállapítani. A sütés vége felé próbálj meg egy bambusznyársat szúrni a tortába. Amikor a torta elkészült, a nyársnak nem szabad nedvesnek lennie az alulsütött tésztától, és a tésztának nem szabad nyers liszt ízűnek lennie.

Bonami tipp

Felejtsd el a légkeveréses sütést! A tészta kiszáradna. A torta hagyományos sütést igényel felülről és alulról is.

Sütés után hagyd a tortát egy kicsit hűlni, majd fordítsd ki a formából!

A csokoládémázat vízfürdő fölött készítsd el. Tedd a csokit egy rozsdamentes tálban egy kis vízzel megtöltött edény fölé, és hagyd, hogy felolvadjon. Ezután keverd bele a tejszínt. Öntsd a mázat a tortára, és tálalás előtt hagyd megdermedni.

Bonami tipp

Ne hagyd teljesen kihűlni a tortát, mielőtt kiborítod, különben nem fogod tudni kivenni a formából. Körülbelül 3 percnek elegendőnek kell lennie. Ez ideális idő arra, hogy a tészta elengedje a forma oldalát.

Tippek repedés ellen

  • Győződj meg róla, hogy a nyers hozzávalók szobahőmérsékletűek. Ezért körülbelül egy órával a mézeskalács torta elkészítése előtt vedd ki őket a hűtőből.
  • A lisztet mindig szitáld át. Ha tojásfehérje-habbal készíted a mézeskalács tortát, ügyelj arra, hogy még egy kis tojássárgája se kerüljön a tojásfehérjébe.
  • A tojásfehérjéhez adhatsz egy csipet sót, mielőtt felvered.
  • A süteményt mindig alaposan előmelegített sütőbe tedd.
  • A repedés elkerülése érdekében lassan süsd meg. Ideális esetben 160 fokon.
  • A sütő ajtaját csak fél óra sütés után nyisd ki, különben összeesik a tészta.

Tanácsok a mézeskalács torta megfordításához

  • Az előkészítés az első és legfontosabb teendő. Soha ne használj sima lisztet, válaszd a durvábbat.
  • Szánj rá időt. A hirtelen hőmérsékletváltozás nem tesz jót a tortának.
  • A sütőből való kivétel után hagyd kihűlni a tortát, hogy ne zsugorodjon össze.
  • Ha még mindig nem akar kijönni, helyezz egy hideg, jól kicsavart konyharuhát a forma tetejére és oldalára. Ezután próbáld meg újra megfordítani.

Mit tegyünk, ha megrepedt a torta?

  • Ha jól megsült, egy repedés a süteményen nem rontja az ízét.
  • Egy réteg porcukorral vagy cukormázzal elfedheted a tökéletlenséget.
  • Ha zavar a repedés, akkor se dobd ki a megsült tésztát. Csinálj inkább belőle más finomságokat.

Fotó: Kitchen Story