1. Melegítsük fel a tejet. Két evőkanál tejet félreteszünk az élesztőnek, a maradék tejben pedig felolvasztjuk a vajat és a vaníliás cukrot.
2. Ezután készítsük el a tésztát: az élesztővel kezdve - tegyünk egy evőkanál cukrot és egy evőkanál lisztet egy kis tálba, adjuk hozzá az élesztőt, és óvatosan keverjük össze két evőkanál tejjel. Hagyjuk, hogy az élesztős keverék térfogata megduplázódjon.
3. Az ételkeverő táljába keverjük bele a lisztet, a mákot és a citromhéjat, majd adjuk hozzá a tejet és a vajat, a két tojássárgáját és az élesztős keveréket, és gyúrjuk sima tésztává. Fedjük le és kelesszük a tésztát, hogy a szép fekete pöttyös golyó a duplájára nőjön.
4. A töltelékhez keverjük össze a vajat, a citromhéjat és 5 evőkanál szilvalekvárt.
5. Tekerjük ki a tésztát hosszú téglalap alakúra, körülbelül fél hüvelyk vastagságúra. Kenjük meg olvasztott vajjal, és tekerjük fel a téglalapot hosszában. Vágjuk kiflikre, a vastagságot a tepsihez igazítva.
6. A sütőt állítsuk 180 fokra.
7. Fedjük le a kifliket, és kb. fél órát kelesztjük, majd 30-35 percig sütjük.
8. Két perccel a sütés előtt forraljuk fel a tejet, adjuk hozzá a rumot vagy az amaretto likőrt. Öntsük a kiflikre, és tegyük vissza a tepsit a sütőbe, de kapcsoljuk ki a sütőt. Hagyjuk a finomságot kb. 10 percig pihenni.
9. Melegen tálaljuk. Tálalható csökkentett és felmelegített lekvárból készült mártással.
Tipp: Ha édesszájúak vagyunk, adjunk cukrot a tejhez, hogy még édesebb legyen a csiga.