Black Friday | Akár 50% kedvezmény több mint 40 000 termékre →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Villámgyors almás pite recept fahéjjal és dióval

Létezik édesebb gyerekkori emlék a sült fahéjas alma illatánál? Az alma, a fahéj és a dió kombinációja több mint isteni, és nem feltétlenül csak az almás rétesben kell élveznünk! Biztosak vagyunk benne, hogy ebbe a gyors őszi süteménybe te is bele fogsz szeretni.

Mire lesz szükséged?

  • 70 g szobahőmérsékletű vaj
  • 70 g finom nádcukor
  • 1 tojás, szintén szobahőmérsékletű
  • 250 g alma (hámozva, magház nélkül, félbevágva)
  • 130 g sima liszt - esetleg tönkölyliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál só
  • 60 ml tej
  • pár csepp vaníliakivonat
  • 50 g apróra vágott dió
  • 2 evőkanál nádcukor
  • A szóráshoz és díszítéshez

  • 100 g tejföl
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál nádcukor
  • Ne feledkezz meg a vajról és az extra lisztről sem, hogy a tortaformát ki tudd kenni.

    Elkészítés

    1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Készíts elő egy körülbelül 15-20 cm-es tortaformát. Az alját és az oldalát is béleld ki sütőpapírral.
    2. Egy tálban keverd össze a vajat és a cukrot, és verd fel világosra legalább három percen át. A nádcukrot mi ledaráltuk, így könnyebben olvadt össze a vajjal. Ezután add hozzá a tojást, és verd addig, amíg a tojás tökéletesen be nem épül a masszába.
    3. Az almát vágd félbe. Az almák felét tedd félre (vékony szeletekre vágva), a maradék almát pedig reszeld le.
    4. Szitáld a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót egy másik tálba. Keverj össze mindent.
    5. Most kezdd el a száraz hozzávalókat és a tejet felváltva hozzáadni a felvert vajhoz, cukorhoz és tojáshoz. Végül egy spatula segítségével forgasd bele a vaníliát és a reszelt almát.
    6. Öntsd a tésztát a tortaformába. A tetejére szeletelt almát és apróra vágott diót is tehetsz, majd locsold meg juharsziruppal, és nádcukorral szórd meg.
    7. Süsd 30-40 percig, amíg szép aranyszínű nem lesz. Ellenőrizd, hogy alaposan átsült-e.
    A ropogósra sült almás süteménytől isteni fahéjillat lesz a konyhában.

    A ropogósra sült almás süteménytől isteni fahéjillat lesz a konyhában.

    Gyakran ismételt kérdések

    Milyen gyümölcsöt használhatok még az alma helyett?

    Körtét, szilvát vagy más csonthéjas gyümölcsöt is kipróbálhatsz. Kiváló kombináció például a szilva mákkal.

    Mennyi az optimális sütési fok pite esetében?

    Az édes piték sütéséhez az optimális hőmérséklet általában 160°C és 180°C között van. Ez a hőmérséklet ideális annak biztosítására, hogy a pite héja puha legyen, és a töltelék is tökéletesen megsüljön anélkül, hogy megégne. Bonyolultabb receptek vagy nagyobb sütemények esetén a hőmérséklet kissé eltérhet, ezért fontos, hogy kövesd az adott receptben található utasításokat.

    Honnan tudom, hogy a pite rendesen megsült?

    A pite akkor jó, ha a héja aranybarna, a töltelék pedig lágyan bugyog. Szilárdabb töltelék esetén használhatod a fogpiszkáló tesztet is - ha tisztán jön ki, akkor kész a süti. A tölteléknek kihűlés után meg kell tartania a formáját.